WHO med nytt veikart for å integrere levd erfaring i politikk, tjenester og samfunn  

Verdens Helseorganisasjon lanserte nylig en veileder for å transformere psykisk helse gjennom levd erfaring/brukererfaring.

Veilederen tar utgangspunkt i forskning og erfaringer fra EU, Island og Norge samt noen andre land utenfor Europa, som USA. Den har et sterkt fokus på recovery-orientering og menneskerettigheter, og veilederen understreker viktigheten av opplæring, veiledning og felles begrepsforståelse.  

Veikartet har en bred målgruppe: Alt fra myndigheter til erfaringskonsulenter. De trekker fram organisasjoner som jobber med å gjøre tjenestene mer recovery-orientert som en gruppe veilederen kan være spesielt nyttig for.  

6 tiltak for å integrere levd erfaring i politikk, tjenester og samfunnet 

Rammeverket er delt inn i seks tiltak. Oversatt av NAPHA:  

  1. Styrke politisk forankring: Innlemme erfaringskompetanse i nasjonale strategier og lovverk for psykisk helse, med vekt på recovery-orientert praksis. 
  1. Bygge organisatorisk kapasitet: Skape inkluderende organisasjoner med strukturer for opplæring, støtte og karriereveier for erfaringskonsulenter. 
  1. Fremme samskaping og integrering: Sikre likeverdig samarbeid mellom erfaringskonsulenter, fagpersoner og brukere i utforming, drift og evaluering av tjenester. 
  1. Standardisere opplæring og sertifisering: Utvikle felles opplæringsprogram og etiske rammeverk som sikrer profesjonell og recovery-orientert praksis. 
  1. Styrke veiledning og støtte: Tilby strukturert og styrkebasert veiledning for å støtte erfaringskonsulenter i møte med emosjonelle og profesjonelle utfordringer. 
  1. Utvide tilgjengelighet med digitale verktøy: Bruke digitale plattformer for å gjøre erfaringskompetanse tilgjengelig også i distriktene og for marginaliserte grupper. 

Hentet fra napha.no, Veikart for erfaringskonsulenter: Slik får vi dem på plass i helsetjenesten 

Levd erfaring gjennom Europa 

I starten av dokumentet finner du en ordliste, som er ment å gi felles forståelse for sentrale uttrykk, eksempelvis co-creation (samskaping). Det er også en (engelsk) liste over ulike roller hvor levd erfaring er sentralt. Eksempler er Recovery specialist, peer support (worker) og expert by experience. En slik liste kan være nyttig i internasjonalt samarbeid, hvor det kan være behov for å sikre at man har lik forståelse.  

Også i Norge har vi flere ulike begrep for roller med bruk av levd erfaring og erfaringskompetanse, hvor det er en del overlapp i innholdet av noen av dem. Eksempler på roller er likeperson (ofte oversatt til peer supporter), erfaringskonsulent (ofte oversatt til peer support worker), brukerspesialist og erfaringsekspert.  

Gjennom rapporten er det eksempler på hvordan ulike land jobber med tematikken, og fra Norge er blant annet KBT fagskole sin utdanning for erfaringskonsulenter nevnt. Det Nordisk-Baltiske nettverket for opplæring av erfaringskonsulenter er også nevnt.

Les rapporten 

Hele veikartet kan lastes ned fra WHO sine nettsider. I tillegg til selve veilederen, er det en nyttig litteraturliste og flere gode eksempler fra andre land.