Bygg nettverk og få inspirasjon 3.-4. mars 2025
Endelig blir det ny nettverkskonferanse for alle som jobber med, eller har interesse for, bruker- og pårørendemedvirkning i forskning og fagutvikling, både innen somatikk og psykiatri. På Scandic Hamar kan du møte nye og gamle bekjente, diskutere fag og få ny kunnskap.
Tid igjen til vi møtes på Hamar:
Tid: 3.-4. mars 2025 | Sted: Hamar
Påmeldingsfrist: 1. februar
Hvem møter du?
Under kan du lese om innlederne som kommer til Hamar 3.-4. mars 2025. Endringer kan forekomme. Se hele programmet her.
Bjørn Torgrim Ramberg
Bjørn Torgrim Ramberg har doktorgrad i filosofi fra Queen's University, Canada (PhD 1987), og har vært professor i teoretisk filosofi ved Universitetet i Oslo siden 1997. Han arbeider med språk og kommunikasjon, og med vitenskapsfilosofi. Siden 2019 har han ledet Forskningsetisk utvalg ved Universitet i Oslo.
Gunnhild Berglen
Gunnhild jobber i Helse Nord, hvor hun sammen med erfaringskonsulent Nikolai Raabye Haugen jobber med å styrke brukermedvirkning i klinisk forskning i Helse Nord. Der er en av hovedoppgavene å veilede om brukermedvirkning til forskere og i forskningsprosjekter. Dette arbeidet vil de fortelle om på Hamar.
Berglen har erfaring med brukermedvirkning gjennom flere prosjekt, verv og roller. Hun kom inn i brukermedvirkning på grunn av sin pårørendeerfaring. Når det kommer til Nettverk for brukermedvirkning i forskning og fagutvikling, har hun sittet i arbeidsutvalget siden det ble opprettet i 2021. Hun har vært en av pådriverne for å gjøre konferansen i 2025 mulig, både gjennom søknadsarbeid og som leder av programkomitéen for arrangementet.
Nikolai Raabye Haugen
Nikolai Raabye Haugen jobber i likhet med Gunnhild Berglen med å styrke fokuset for reell brukermedvirkning innen klinisk forskning i Helse Nord RHF. Der veiledes både brukere, forskere og andre fagpersonell i regionen til å ha reell brukermedvirkning i sine forskningsprosjekter. Dette arbeidet vil de fortelle om på Hamar i mars 2025.
Slik man ser i dag er det mange rutinerte forskere og brukermedvirkere med mange års erfaring på sine felt, men Nikolai er også opptatt av å heve brukermedvirkning stemmen til den yngre befolkningen. Man ser at det er mange godt voksne brukermedvirkere og det er bra. Men man må også se på muligheten til å lære opp både fagpersonell og unge brukermedvirkere til å forstå at ungdom sitter på en unik kompetanse og har erfaringer som er gull verdt. Kompetanse har ingen alder, det er bare å bruke den på riktig måte.
Eirik Lind Irgens
Eirik Irgens kommer sammen med ungdomsmedvirker Erika Reiersen for å snakke om prosjektet Vår helse - vår forskning. Eirik Lind Irgens har et forsker-engasjement ved Senter for fag, forskning og samhandling ved Finnmarkssykehuset HF, og er førsteamanuensis i helsevitenskap ved UiT Norges arktiske universitet.
I prosjektet Vår helse – vår forskning har Finnmarkssykehuset HF forsøkt å ta brukermedvirkning i forskning på alvor gjennom samarbeid med ungdom i alle deler av forskningsprosessen. Prosjektet har bidratt til å definere ungdommers prioriterte forskningsområder som grunnlag for videre ungdomshelseforskning. På Hamar vil de fortelle om medvirkningsarbeidet i Vår helse – vår forskning,
Ann Britt Sandvin Olsson
Ann Britt er spesialrådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse. Hennes doktorgradsarbeid om brukermedvirkning i utvikling av kommunale helsetjenester er bygget på medvirkning i forskning. Men, i hvilken grad var det medvirkning i forskning når det var hun som silte ut og bestemte hvilke innspill hun skulle ta med?
På Hamar vil Ann Britt vil fortelle om doktorgradsprosjektet og hvordan medvirkningen ble gjennomført. På mestring.no finner du lenker til avhandlingen, podkastepisoder og webinarer om funn i doktorgradsprosjektet.
Ole Petter Askheim
Ole Petter Askheim er professor emeritus ved Universitetet i Innlandet (tidl. Høgskolen i Innlandet). Han har forsket og skrevet mye om brukermedvirkning, empowerment og samskaping/samproduksjon. Askheim har vist stort engasjement for brukermedvirkning i forskning og utvikling, og var en av arrangørene for det forrige store nettverkstreffes i 2021.
Ann-Mari Lofthus
Ann-Mari er postdoktor ved Universitetet i Innlandet (tidl. Høgskolen i Innlandet) på utdanningene innen psykisk helse og rus på Elverum. Brukerperspektivet har vært en rød tråd i forskningen hennes relatert til psykiske helsetjenester og NAV samt brukermedvirkning på systemnivå og i forskning.
Et godt bidrag til innsikt i fagfeltet har vært å vurdere forskningssøknader til Dam-stiftelsen, både gjennom Rådet for psykisk helse og sentralt i Stiftelsen Dam. Forskningspraksisen har gitt henne mange tanker rundt hvordan forskning også kan operasjonaliseres inn i praksis. På Hamar vil hun fortelle om hvordan de vurder brukermedvirkning i søknader til Stiftelsen Dam.
Lofthus var prosjektleder for den forrige nettverkskonferansen om brukermedvirkning i forskning og fagutvikling, og sitter i arbeidsutvalget for nettverket.
Henning Pettersen
Henning fra Universitetet i Innlandet (tidl. Høgskolen i Innlandet) for å snakke om et opplæringsprogram for samproduksjon i forskning. Programmet er et samarbeid mellom Høgskolen i Innlandet, Sykehuset Innlandet og Sagatun Recovery. Mer informasjon kommer.
Rune Lundquist
Rune Lundquist er erfaringskonsulent ved Sagatun Recovery, og har stort engasjement for brukermedvirkning i forskning og fagutvikling. Han sitter i arbeidsgruppen for nettverket, og bidrar i arbeidet med å få til arrangement rundt temaet brukermedvirkning i forskning og fagutvikling. På Hamar vil han sammen med Henning Pettersen fortelle om et opplæringsprogram for samproduksjon i forskning. Programmet er et samarbeid mellom Høgskolen i Innlandet, Sykehuset Innlandet og Sagatun Recovery. Mer informasjon kommer.
Maria Løvsletten
Maria jobber som førsteamenuensis v/ Fakultet for Helse og sosialvitenskap ved Universitetet i Innlandet (tidl. Høgskolen i Innlandet) og med fag og forskning i Divisjon psykisk helse Sykehuset Innlandet. Hun skal sammen med Rune Lundquist og Henning Pettersenfortelle om opplæringsprogrammet for samproduksjon i forskning.
Petter Viksveen
Petter Viksveen er førsteamanuensis i helsevitenskap ved Universitetet i Stavanger. Han jobber med flere prosjekt hvor brukermedvirkning er helt sentralt. Til Hamar kommer han sammen med medforsker Laia Gomez Meldahl, Anita Salamonsen og Sofie Kampen for å snakke om prosjektet Involvement.
Involvement vil bidra til å styrke psykiske helsetjenester for ungdom. Ungdommer og unge voksne medvirker i alle deler av forskningen. Det er stort prosjekt med 10 partnere og mange ungdomsmedvirkere. På Hamar vil de fortelle om hvordan de har rigget brukermedvirkningen i prosjektet med så mange samarbeidspartnere, og hvordan de får til god medvirkning.
Laia Gomez Meldahl
Laia kommer til Hamar for å snakke om prosjektet Involvement sammen med Petter Viksveen, Anita Solamonsen og Sofie Kampen.
"Jeg heter Laia og har vært med i prosjektet siden 2018, da jeg som 16-åring startet som ungdomsrepresentant. Allerede første dag ble jeg inspirert av Petter, som ikke bare ønsket svar på spørreskjemaet sitt, men også våre innspill til hvilke spørsmål som virkelig kunne reflektere ungdoms perspektiver. Siden da har jeg fått være med på å organisere et ungdomsseminar, publisere en forskningsartikkel som førsteforfatter, og presentere funnene på nasjonale og internasjonale konferanser. Jeg har også begynt på bachelor i psykologi og dette prosjektet har gitt meg en sterk tro på at medvirkning er avgjørende for å sikre forskningens relevans. Ungdom har mye verdifullt å bidra med når de får muligheten, og jeg vil jobbe for å gi dem den plassen."
Anita Salamonsen
Sofie Kampen
Sofie Kampen er medforsker i InvolveMENT, et forskningsprosjekt med mål om å styrke psykiske helsetjenester for ungdom ved å integrere brukermedvirkning i alle deler av forskningen. Hun er også medforsker i KASUTA, som fokuserer på behovene til unge med kvensk/norskfinsk bakgrunn i møte med skole, samt offentlige og frivillige psykiske helsetilbud. Sofie er aktiv i Kvääninuoret - Kvenungdommen.
Rekrutteringsvideo InvolveMENT
InvolveMENT rekrutterer i disse dager deltakere til spørreundersøkelse og intervjue for å forbedre digitale helsetjenester for unge mennesker i alderen 16 til 25 år med minoritetsbakgrunn.
I videoen under får du høre litt om prosjektet og møte noen av de unge som er involvert.
Eva Marie (Mia) Iversen
Mia jobber som spesialrådgiver v/ Forsknings- og utviklingsavdelingen i Klinikk for psykisk helse og rus, Vestre Viken. Hun skal sammen med Anne Helene Lindseth fortelle om Basissamtaler i systematisk pårørendesamarbeid. I prosjektet brukes en samtaleguide basert på forskning og nasjonal pårørendeveileder som inneholder tre basissamtaler: en med pasient, en med pårørende og en samtale med pasient og pårørende. Samtalene sikrer at pårørende får støtte og informasjon. Guiden gir veiledning til helsepersonell i hvordan innhente pasientens samtykke slik at taushetsplikten ivaretas. Les mer på nettsiden om Veiviser i systematisk pårørendesamarbeid.
Prosjektet er forskningsbasert og ledes av Vestre Viken i et samarbeid med Sykehuset i Vestfold, Sykehuset Østfold og Sykehuset Innlandet. Flere kompetansemiljøer og brukerorganisasjoner deltar i styringsgruppen.
Anne Helene Lindseth
Leder for Landsforeningen for pårørende i psykisk helse (LPP) i Asker og Bærum. Hun skal sammen med Mia Iversen dele erfaringer fra implementeringsprosjektet Basissamtaler i systematisk pårørendesamarbeid.
KBT Fagskole
KBT Fagskole tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning for erfaringskonsulenter og i sosialt entreprenørskap. I tillegg er fagskolen med på flere prosjekter som kan bidra til å utvikle feltet og nye nettverk. Et av prosjektene er SEKEHE (på norsk: Systematisk innarbeidelse av brukererfaring i høyere utdanning gjennom samskapning). Dette er et prosjekt finansiert av Erasmus+, med samarbeidspartnere fra Tsjekkia (Universitetet i Ostrava), Belgia (Hogent universitet og Universitetet i Ghent), Italia (Universita’ Degli Studi Di Milano-Bicocca) og Norge (NTNU og KBT Fagskole).
Til Hamar kommer Karl Johan Johansen og Vebjørn Ørsjødal fra KBT Fagskole for å snakke om hvordan man ser på brukerkunnskap og brukermedvirkning i ulike land - har de oppdaget forskjeller i løpet av prosjektperioden? De vil også snakke litt om "co-teaching" og brukererfaring inn i høyere utdanning.
Tove Klæboe Nilsen
Tove Klæboe Nilsen er forsknings- og innovasjonsdirektør i Helse Nord RHF, og har også bakgrunn fra UiT Norges arktiske universitet. Hun leder arbeidet med å sørge for god forsknings- og innovasjonsaktivitet i sykehusene i nord, leder samarbeidsorganet mellom Helse Nord og universitetene i nord innen forskning og innovasjon, sitter i en av de nasjonale forskningsetiske komiteene og to av porteføljestyrene i Forskningsrådet.
Hun har jobbet med brukermedvirkning i forskning i mange år, og ledet det første arbeidet med innføring av retningslinjer for brukermedvirkning i forskning i spesialisthelsetjenesten for over 10 år siden. Hun har også vært med på å etablere et femårig prosjekt i Helse Nord RHF med et team som har brukermedvirkning i forskning som sin oppgave. Hun har også en bistilling i Nasjonalt nettverk for helsetjenesteforskning ved Akershus universitetssykehus. På konferansen vil hun fortelle om hvordan brukermedvirkning vurderes i søknader hos RHF-ene.
Sverre Bergh
Sverre Bergh er er psykiater og forsker. Han jobber som forskningsleder ved Forskningssenter for Aldersrelatert Funksjonssvikt og Sykdom (AFS) ved Sykehuset Innlandet og som forsker ved Nasjonalt senter for Aldring og helse. Hans forskning har først og fremst vært på problemstillinger knyttet til demens, og han skal bruke denne erfaringen og kompetansen til å snakke om samtykkekompetanse. Hva skal til for å kunne si sin mening og delta i forskning? Hvordan kan vi få fram stemmene til de som har demens, er psykisk syke eller mangler samtykkekompetanse?
Roger Santokhie
Roger jobber som seniorrådgiver i KBT Fagskole, og har lenge engasjert seg rundt demens. Han stiftet blant annet en pårørendeforening for personer med demens i Melhus kommune i 1998 og var med å utvikle kommunens tilbud innen demensomsorg som helse- og sosialfaglig rådgiver i rådmannsstab. Han har utformet og ledet flere prosjekter med fokus på brukererfaring til pårørende til personer med demens.
De siste årene har han vært prosjektleder for det som startet som et pilotprosjekt, hvor fire (tidligere) pårørende jobber som erfaringsmedarbeidere i demensomsorgen i Frøya kommune og Indre Fosen kommune. Høsten 2024 startet et nytt prosjekt koblet til pilotprosjektet, hvor det skal utvikles en metode og verktøy for gjennomføring av brukerstyrt evaluering av demensomsorg. Roger kommer til Hamar sammen med Marit Bogen, for å snakke om erfaringsmedarbeidere som en innovativ drivkraft i demensomsorg.
Marit Bogen
Marit Bogen har jobbet som erfaringsmedarbeider i demensomsorg i fem år, gjennom pilotprosjektet KBT fagskole har i samarbeid med kommunene Frøya og Indre Fosen. Ansatt på bakgrunn av sin pårørendeerfaring, jobber hun direkte med tjenesteyting til personer med demens og deres pårørende. I tillegg er hun prosjektmedarbeider, og har de siste årene blant annet vært med på utvikling av tjenestetilbud til yngre personer med demens. Det nyeste prosjektet Marit deltar i, handler om å utvikle metode og verktøy for brukerstyrt evaluering av demensomsorg. Marit var med på å stifte Demens Norge i 2021 og er styremedlem. Marit skal sammen med Roger Santokhie snakke om erfaringsmedarbeidere som en innovativ drivkraft i demensomsorg.
Arnhild Lauveng
Arnhild Lauveng,phd, spesialist i klinisk samfunnspsykologi, UiO. Forsker/seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for erfaringskompetanse. Har skrevet en rekke bøker og er en aktiv foredragsholder. Hennes første bok, I morgen var jeg alltid en løve, omhandler hennes egenerfaring med å ha hatt diagnosen schizofreni.
På Hamar skal hun snakke om hvordan vi kan jobbe med brukermedvirkning i praksis
Line Hole
Line kommer fra Eupati Norge kommer for å fortelle om deres opplæringsprogram for brukermedvirkere, "expert patient training programme".
Foruten noen år i forsvaret har hun stort sett jobbet innenfor Finansnæringen i hele livet: Fagansvarlig, opplæringsansvarlig, prosjektleder og sist, men ikke minst en lang periode som salgssjef, og hun er opptatt av mål og resultater.
I 2008 ble hun diagnostisert med en alvorlig sjelden diagnose PSC (primær skleroserende cholangitt). Da ble hun overrasket over hvor lite informasjon og støtte det fantes til personer med en sjelden diagnose. Hun ble med på å starte opp en forening for autoimmune leversykdommer i 2013 og satt der som nestleder i 10 år. Hun bygde opp det økonomiske grunnlaget til foreningen og arrangerte fem store konferanser.
Line har engasjert seg i en rekke verv i frivilligheten både som styrerepresentant og brukermedvirker. Som brukermedvirker har hun fem år i pasientreiser, noen år i felles kommunal journal, diverse prosjekter gjennom FHI som utskrivingsprosjektet og endringer i stønader for vanedannende legemidler. I tillegg har hunvært deltager i diverse forskningsprosjekter og sittet i styret til FFO Viken.
I dag sitter hun som brukerrepresentant i Unicare Asker, Rådet for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Akershus fylke, sentralstyret til Mental Helse og som styreleder i EUPATI Norge .Hun gjennomførte EUPATI sin utdanning som brukermedvirker i 2023, og er en del av kohort seks. Line er opptatt av at frivilligheten må jobbe med de riktige tingene: de som gagner medlemmene.
Henrietta Blankson
Henrietta Blankson er spesialrådgiver i Norges forskningsråd. Hun har jobbet med aktiviteter knyttet til klinisk forskning og kliniske studier i mange år og fulgt utviklingen fra da brukermedvirkning ble anbefalt inkludert i forskningsprosjektene til det ble et krav i helseforskningsprosjektene i Forskningsrådet. Hun leder nå sekretariatet for HelseOmsorg21-rådet som har fulgt opp HelseOmsorg21-strategien fra 2014. Strategien vektla behovet for brukermedvirkning og har økt brukermedvirkning som ett av ti satsingsområder.
På konferansen vil hun fortelle om hvordan Forskningsrådet har arbeidet med brukermedvirkning og hvilke krav som stilles til brukermedvirkning i Forskningsrådets forskningsprosjekter. Hun vil også fortelle om erfaringer fra oppfølgingen av HelseOmsorg21-strategien.
Snefrid Møllersen
Snefrid Møllersen fra SANKS FoU-avdeling ved Finnmarkssykehuset er invitert for å snakke om hvordan hun har organisert brukermedvirkning, og særlig hennes definisjon av partnerskapsforskning.
Snefrid er psykolog med fartstida fra det multikulturelle Finnmark. Hun jobber ved Finnmarkssykehuset / Finnmárkku buohcceviessu, Sámi klinihka - SÁNAG/SANKS. Hun har jobbet som kliniker, og de siste 25 år også med forskning innenfor psykisk helse. Møllersen har hatt særskilt interesse for forskningsetikk der forskningsdataene hører hjemme i en livsverden forskerne vet lite om.
Renate Stenstrøm
Erfaringskonsulent USN. Deltar i forbedringsarbeid i Skien. Mer info kommer
Jostein Bjerke
Psykologspesialist poliklinikk psykose/rådgiver i fagseksjon, Klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling, Sykehuset Telemark
Jostein kommer til Hamar sammen med erfaringskonsulent Renate Stenstrøm. De skal fortelle om et forbedringsarbeid i Skien med høy grad av brukermedvirkning fra start.
Fra våren 2023 har Forum for brukerkompetanse og poliklinikk psykose ved klinikk for psykisk helsevern og rusbehandling ved Sykehuset Telemark samarbeidet om et systematisk forbedringsarbeid: «Pasientens eierskap til egen behandling ved fokus på «Pasientens kjennskap til sin behandlingsplan»
Det har vært et mål om en likeverd i forbedringsarbeidet ved at brukerrepresentanter og erfaringskonsulent har vært med fra start og i antall i forbedringsteamet.
Om konferansen
Velkommen til en nasjonal møteplass for alle som jobber med, eller har interesse for brukermedvirkning i forskning og fagutvikling. Her kan forskere og brukerrepresentanter dele kunnskap og finne nye samarbeidsarenaer. Du får foredrag som belyser temaet med eksempler fra både praksis og brukerperspektivet.
Målgruppen for konferansen er: folk med egenerfaring eller erfaring med å være med i forskningsprosjekter, forskere, studenter og fagutviklere på tvers av somatikk og psykiatri.
Konferansen er støttet av Stiftelsen Dam
Takk til Rådet for psykisk helse og Stiftelsen Dam som har gjort det mulig å arrangere konferansen!
Mens du venter på konferansen
I videoarkivet fra tidligere arrangement finner du foredrag fra ulike perspektiver om tema rundt brukermedvirkning i forskning og fagutvikling på helse- og velferdsfeltet.
Nyttige lenker: På denne siden finner du lenker til nyttige lenker for deg som er opptatt av brukermedvirkning i FoU. Dersom du kjenner til noen nettsider, bøker eller lignende som mangler i oversikten, gjerne send en e-post til medforsk@kbtkompetanse.no, så vil vi legge det til.
Hva slags erfaringer har ulike aktører med brukermedvirkning i forskning og fagutvikling? Les om erfaringer fra Kreftforeningen, AFS og NKROP.
Scandic Hamar
Arrangementet finner sted på Scandic Hamar. Hotellet ligger ca 15 minutters gange fra Hamar togstasjon. Adresse: Vangsveien 121, Hamar.
Nærmeste flyplass er Gardermoen. Derfra kan du ta tog til Hamar.
For deg som kommer med bil, finner du informasjon om parkering på nettsidene til Scandic.
Priser
Vi har jobbet for å kunne tilby rimelige priser på arrangementet, og her får du mye for pengene. Takket være støtte fra Stiftelsen Dam kan vi også tilby reduserte priser til brukere og medlemmer av brukerorganisasjoner.
Har du likevel utfordringer med å dekke deltakeravgiften, ta kontakt på e-post, medforsk@kbtkompetanse.no, så ser vi om vi kan finne en løsning sammen.
Påmelding før 1. november (early bird):
Fagpersoner/forskere: 3800,- kroner
Prisen inkluderer:
- Overnatting 3.-4. mars
- Lunsj og middag 3. mars
- Frokost og lunsj 4. mars
Brukere/medlemmer i brukerorganisasjoner: 2000,- kroner
Prisen inkluderer:
- Overnatting 3.-4. mars
- Lunsj og middag 3. mars
- Frokost og lunsj 4. mars
Tilslutningsdøgn (overnatting 2.-3. mars):
Standard enkeltrom: 1050,- kroner
Tilvalg i bestillingen. Prisen gjelder ved reservering før (frist kommer). Etter denne datoen må du selv bestille hos hotellet.
Priser uten overnatting:
Billett uten overnatting og middag: 1700,- kroner
Prisen inkluderer Lunsj og møteservering, 3. og 4. mars
Billett uten overnatting, MED middag: 2200,- kroner
Prisen inkluderer lunsj og møteservering, 3. og 4. mars samt middag 3. mars
Påmelding etter 31. oktober (påmeldingsfrist: 1. februar)
Fagpersoner/forskere: 4200,- kroner
Prisen inkluderer:
- Overnatting 3.-4. mars
- Lunsj og middag 3. mars
- Frokost og lunsj 4. mars
Brukere/medlemmer i brukerorganisasjoner: 2400,- kroner
Prisen inkluderer:
- Overnatting 3.-4. mars
- Lunsj og middag 3. mars
- Frokost og lunsj 4. mars
Påmelding
Priser
Vi har jobbet for å kunne tilby rimelige priser på arrangementet, og her får du mye for pengene. Takket være støtte fra Stiftelsen Dam kan vi også tilby reduserte priser til brukere og medlemmer av brukerorganisasjoner.
Har du likevel utfordringer med å dekke deltakeravgiften, ta kontakt på e-post, medforsk@kbtkompetanse.no, så ser vi om vi kan finne en løsning sammen. Vi har dessverre ikke mulighet til å dekke reise. NB. E-posten er ubetjent mellom 20. desember og 2. januar pga. juleferie.
Påmelding etter 31. oktober 2024 (påmeldingsfrist: 1. februar)
Fagpersoner/forskere/andre: 4200,- kroner
Prisen inkluderer:
- Overnatting 3.-4. mars
- Lunsj og middag 3. mars
- Frokost og lunsj 4. mars
Brukere/medlemmer i brukerorganisasjoner/student: 2400,- kroner
Prisen inkluderer:
- Overnatting 3.-4. mars
- Lunsj og middag 3. mars
- Frokost og lunsj 4. mars
Tilslutningsdøgn (overnatting 2.-3. mars):
Standard enkeltrom: 1050,- kroner
Tilvalg i bestillingen. Prisen gjelder ved reservering før (frist kommer). Etter denne datoen må du selv bestille hos hotellet.
Priser uten overnatting:
Billett uten overnatting og middag: 1700,- kroner
Prisen inkluderer lunsj og møteservering, 3. og 4. mars
Billett uten overnatting, MED middag: 2200,- kroner
Prisen inkluderer lunsj og møteservering, 3. og 4. mars samt middag 3. mars
Påmelding før 1. november 2024 (early bird):
Fagpersoner/forskere/andre: 3800,- kroner
Prisen inkluderer:
- Overnatting 3.-4. mars
- Lunsj og middag 3. mars
- Frokost og lunsj 4. mars
Brukere/medlemmer i brukerorganisasjoner/studenter: 2000,- kroner
Prisen inkluderer:
- Overnatting 3.-4. mars
- Lunsj og middag 3. mars
- Frokost og lunsj 4. mars
Program
3. mars
10.00: Åpning
10.30: Bjørn Torgrim Ramberg, Universitetet i Oslo. Tema: Representasjon og etikk
11.15: Pause
11.30: Ann Britt Sandvin Olsson, Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse. Tema: Om å forske på brukermedvirkning med brukermedvirkning
11.50: Snefrid Møllersen, Finnmarkssykehuset/ Finnmárkku buohcceviessu, Sámi klinihka - SÁNAG/SANKS. Tema: Forske på eller forske med?
12.15: Pause
12.30: Nikolai Raabye Haugen og Gunnhild Berglen, Helse Nord, Tema: Veiledning av forskere om brukermedvirkning
13.00: Lunsj
14.00: Nettverksaktivitet (mer info kommer)
14.45: Pause
15.00: Parallellsesjoner
Sal 1
Tema: Opplæring om brukermedvirkning
Hvordan jobbe med brukermedvirkning i praksis?
Arnhild Lauveng, Nasjonalt senter for erfaringskompetanse
Opplæringsprogram for brukermedvirkere innen legemiddelforskning
Line Hole, Eupati Norge
Sal 2
Tema: Bruker- og pårørendemedvirkning blant eldre i forskning og fagutvikling
Erfaringsmedarbeidere som en innovativ drivkraft i demensomsorg
Roger Santokhie og , KBT fagskole og erfaringsmedarbeider med pårørendeerfaring innen Demens, Marit Bogen
Samtykkekompetanse
Sverre Bergh, AFS – Forskningssenter for aldersrelatert funksjonssvikt og sykdom, Sykehuset Innlandet
15.45: Pause
16.00-17.00: Parallellsesjoner
Sal 1
Tema: Blir forskning og fagutvikling annerledes med brukermedvirkning?
Brukermedvirkning i forskning: Blir det annerledes forskning - og blir den bedre?
Ole Petter Askheim, Universitetet i Innlandet
Sammen om forbedring
- Et samspill mellom erfaring og fag
Jostein Bjerke, Sykehuset Telemark og Renate Stenstrøm, USN
Sal 2
Tema: Tips og avklaringer om brukermedvirkning fra de som finansierer FoUI
Hvordan Forskningsrådet har arbeidet med brukermedvirkning og krav til brukermedvirkning i forskningsprosjekter
Henrietta Blankson, Forskningsrådet
Hvordan brukermedvirkning vurderes i søknader til RHF-ene
Tove Klæboe Nilsen, Helse Nord
Erfaringer fra å vurdere brukermedvirkning i Dams forskningssøknader
Ann-Mari Lofthus, Universitetet i Innlandet
4. mars
08.45: Åpning dag 2
09.00: Petter Viksveen, Universitetet i Stavanger, Laia Gomez Meldahl, Anita Salamonsen, Universitetet i Stavanger og Sofie Kampen. Tema: Ungdomsmedvirkning i prosjektet Involvement
09.45: Pause
10.00: Eirik Irgens, Finnmarkssykehuset og ungdomsmedvirker Erika Reiersen
Tema: Ungdomsmedvirkning i prosjektet Vår helse - Vår forskning
10.45: Pause med utsjekk
11.15: Henning Pettersen, Universitetet i Innlandet, Maria Løvsletten, Universitetet i Innlandet og Rune Lundquist, Sagatun Recovery. Tema: Opplæringsprogram om samproduksjon i forskning
11.35: Karl Johan Johansen og Vebjørn Ørsjødal, KBT Fagskole. Tema: Brukermedvirkning i forskning og co-teaching
12.00: Pause
12.15: Eva Marie Iversen, FoU-avd. Klinikk for psyisk helse og rus ved Vestre Viken HF og Anne Helene Lindseth, LPP. Tema: Erfaringer fra implementeringsprosjektet Basissamtaler i systematisk pårørendesamarbeid
13.00: Avslutning
13.15-14.00: Lunsj/takk for denne gang
Arrangører og samarbeidsaktører
Prosjektgruppen bak konferansen består både av privatpersoner og representanter fra ulike aktører. KBT administrerer og koordinerer prosjektet Brukermedvirkning som forskningsverktøy, som er støttet av Stiftelsen Dam via Rådet for psykisk helse, og bunner ut i nettverkskonferansen 3.-4. mars 2025. Gunnhild Berglen, erfaringskonsulent i Helse Nord, er faglig prosjektleder og leder arbeidet til programkomitéen. I tillegg har prosjektet flere FoU-partnere.
Under ser du logoene til noen av aktørene som har representanter inn i arbeidet. Oversikten vil bli oppdatert i løpet av høsten.