En meningsfull hverdag for alle?

Bilde fra NAPHA-konferansen 2022 - Blå kors Steg for steg på scena

1.-2. mars 2022 var en delegasjon fra KBT på NAPHA-konferansen, med tema meningsfull hverdag. Temaet ble belyst fra flere vinkler, og på scenen stod alt fra gründere til forskere. I løpet av de to konferansedagene ble vi både inspirert og opplyst. For når vi får innsyn i hverdagsliv utenfor vår egen boble, blir det noen aha-opplevelser.

Se opptak fra NAPHA-konferansens første dag her

Se opptak fra NAPHA-konferansen dag 2 her

 

Når livserfaringer fra fortiden blir andres hjelp i framtiden

Like etter åpningen av konferansen, fikk vi et innblikk i hverdagen til gründeren Linda Øye. Den tøffe og inspirerende damen har startet det sosiale entreprenørskapet Fra offer til kriger.  Der har flere folk på Jæren funnet veien til en ny hverdag med mening, og kommet seg videre til jobb og/eller utdanning. Linda bruker ord som «psykisk forkjøla», og ser folk som ressurser, krigere, istedenfor offer.

Erfaringsskoler i hele landet?

I 2018 startet Erfaringsskolen i Oslo opp. Da var det et pilotprosjekt, som hentet mye inspirasjon fra MB-utdanningen i Bergen. I dag har de et 7-måneders opplegg, som kombinerer praksis og undervisning. På pensum har de kun én bok, og den handler om Recovery. For å begynne på Erfaringsskolen må du bo i Oslo. Elin Sundsbarm, som hold innlegg på NAPHA-konferansen, er ikke fremmed for tanken om å bidra til at det kan bli flere erfaringsskoler i Norge. I dag finnes det nemlig bare tre utdanninger for erfaringskonsulenter/medarbeidere i Norge. KBT Fagskole sitt studieprogram for Erfaringskonsulenter er per i dag det eneste som tar inn studenter fra hele landet.

Bilde av Elin Sundsbarm
Elin Sundsbarm fra Erfaringsskolen i Oslo vil gjerne bidra til at det kan bli tilsvarende tilbud i flere kommuner
Bilde av Elin Sundsbarm på NAPHA-konferansen 2022
Elin Sundsbarm holder foredrag på NAPHA-konferansen 2022. Elin hadde også nylig foredrag på Recoverykonferansen Online. Det kan du se på www.recoveryknutepunkt.no (Foto: Silje Margrethe i KBT)

Steg for steg tilbake til hverdagen

Et annet inspirerende eksempel på NAPHA-konferansen, var Blå kors Steg for Steg. De jobber recovery-orientert, og bruker begreper som tidgivere og hverdagskompetanse. For om du av ulike årsaker har vært en periode utenfor samfunnet, så kan ting som er opplagt for noen bli en barriere for å få en meningsfull hverdag for andre. Digitale hjelpemidler kan være alt annet enn til hjelp om du ikke vet hvordan du bruker dem. Og om du aldri har bodd i hus med hage før, vet du kanskje ikke så mye om hagestell.

Derfor har Steg for steg det de kaller tidgivere, som er «frivillige, vanlige folk med ulik bakgrunn og kompetanse, som matches opp mot deltakerens behov, mål og interesser. De er like forskjellige som deltakerne. Deres rolle er å støtte deltakeren i avtalte oppgaver og aktiviteter. Fordi behovene er allsidige, er aktivitetene allsidige.»

Når begynner Recovery-prosessen?

Mange i Norge jobber i dag med Recovery, men når begynner egentlig Recovery-prosessen? Erfaringskonsulent Solveig Bartun Rob, hadde ett og annet å si om det i sitt innlegg på NAPHA-konferansen. Hun snakker om en meningsfull fritid, og hvordan man kan begynne å jobbe for det allerede like etter innleggelse – altså lenge før du blir utskrevet.

Bilde av Krister Hagen og Pål Berger fra Blå kors
Krister Hagen og Pål Berger fra Blå Kors Steg for Steg fortalte hvordan de hjelper innbyggere tilbake til en meningsfull hverdag - og at det som er hverdagslig for meg kan være fremmed for deg. (Foto: Silje Margrethe i KBT)

En meningsfull hverdag med aktivitet, for alle

Vi mennesker er født for et liv i aktivitet. Likevel er kun 1 av 3 av oss nok aktive.  Det å være i aktivitet er bra både for den fysiske og psykiske helsa vår. Så hva skal til for at vi blir mer aktive, i ulike faser av livet?

Det var det mange spennende forslag til på NAPHA-konferansen. I prosjektet En morsom omvei har et knippe kommuner på Østlandet fått muligheten til å skape nye, morsomme og tilgjengelige aktivitetstilbud i sine nærmiljø. I foredraget holdt av prosjektleder Vegard S. Petersen får vi blant annet høre om idéer som skatepark for jenter og en utendørs gamingpark hvor digitale elementer skal inkluderes på en eller annen måte.

Ja til mer hverdagsaktivitet

En annen med stort engasjement for å få de to stillesittende tredjedelene av befolkningen til å bevege seg mer, er Marianne Storm. Hun er daglig leder i Fredrikstad aktivitetsråd, og et fyrverkeri på scenen. Aktivitet trenger ikke å være det samme som panisk løping på tredemølla, eller å hive seg på den nyeste trenden av gruppetrening på treningssenteret. Alt passer ikke for alle, men noe kan de aller fleste av oss gjøre. Og ett sted må man begynne.

Hva med morgenmøte ute og i bevegelse, istedenfor på kontoret? Eller å ta noen aktive pauser, istedenfor å sjekke Facebook eller sette seg på pauserommet (for dem som har en stillesittende jobb).

Bilde av Marianne Storm
Marianne Storm fra Fredrikstad aktivitetsråd er et forbilledlig eksempel på hvordan du kan få til mer aktivitet i hverdagen - og hun deler gjerne av sine erfaringer. (Foto: Silje Margrethe i KBT)

Opp om mårran

Også på Sagatun Brukerstyrt Senter er de opptatt av aktivitet, både kunstnerisk og fysisk. De har tilbud som «opp om mårran», og friluftsliv for alle. På NAPHA-konferansen fikk vi møte Stine og Cecilie, som har hatt hver sin reise på Sagatun. For Stine har fadderordningen på Sagatun bidratt til at hun har funnet ny mening i hverdagen.

 

Se hele konferansen på www.napha.no

Årets NAPHA-konferanse var spekket av inspirasjon og kunnskap. Vi i KBT er glade for å være med på laget. I tillegg til eksemplene over, fikk vi blant annet høre om utendørsterapi, fremtidens VR-teknologi for en bedre hverdag og hva kunnskapskildene sier om et meningsfullt hverdagsliv for de mest sårbare.

Hele konferansen ble strømmet, og du kan se den på nytt på NAPHA sine hjemmesider.