Terapi i det fri – Erfaringer fra prosjektet Utendørsterapi

Vann i skogen (bilde)

Prosjekt utendørsterapi - KBT-medarbeider Stian forteller om sine erfaringer fra jobbreiser ute i det fri 

KBT er med i et prosjekt om utendørsterapi. Det startet som et samarbeid mellom Statsforvalteren i Trøndelag, Mental Helse, RIO , NAPHA, KBT og Korus Midt.  

Målet med prosjekter er at vi skal bidra til å utvikle utendørsterapi innen rus og psykisk helsetjeneste, spesialhelsetjenesten og frivillige/ideelle organisasjoner. KBT er med på dette prosjektet for å fremme brukerstemmen i prosjektet.  

Stian  fikk mulighet til å være KBTs representant inn i prosjektet fra starten av. Å være med i dette prosjektet har vært veldig lærerikt og nyttig. Han har lært mye og kommet med innspill om hva en bruker ville ha ønsket og tenkt inn i prosjektet. Her forteller han litt om sine opplevelser fra prosjektet: 

Stian (bilde)
Stian på tur i 2020

En reiseberetning: Utendørsterapi ved Skallstuggu 

Høsten 2020 ble det startet et prosjekt om utendørsterapi. Primus motor for denne satsningen er Sigrid Rohde fra KoRus Midt. Prosjektet fikk støtte av Statsforvalteren i Trøndelag. Arbeidet med å rekruttere deltagere til prosjektet ble satt i gang og listen ble raskt fylt opp.  

Vi hadde første samling på Skallstuggu i nærheten av Levanger. Med oss hadde vi blant annet fått Medvandrerne representert med Raymon Tollefsen og Are Lersten. De fortalte om deres erfaringer med hjelpeapparatet og hvordan deres vei ut fra rus ble gjort med hjelp av naturen. Begge to hadde erfaring fra Veien ut, en tur som tar rusavhengige på en reise gjennom norsk natur og villmark. Turen avsluttes med seilbåttur til Svalbard etter 3 måneder i naturen. Historien de fortalte skapte et engasjement som mange tok med seg hjem.  

Bilde fra tur
Fra samlingen i september. Gråvær ingen hindring for godt humør i prosjekt utendørsterapi.

Digital utendørsterapi? Nye samarbeid blir til!   

De to påfølgende samlingene ble grunnet restriksjoner i samfunnet gjort digital. Selv om at vi ikke fikk møtes fysisk ble det en god dynamikk i gruppen og vi så at flere begynte å tenke på muligheten på å samarbeide på tvers av arbeidssted og ulike pasientgrupper.

Ny høst, nye muligheter og nye tilbud på plass!

I høst gjennomførte vi en nettverkssamling på Naustvika Gård i Nærøysund for deltagerne i det første kullet. Her ble det fortalt om hvor de ulike deltagerne hadde kommet i sin egen satsning, og hvordan de så på veien videre. Det var tydelig at denne satsningen hadde hatt en effekt, og at de fleste var godt i gang med å ta utendørsterapi inn sin egen arbeidshverdag. Prosjektene var alt fra bålpanne i «hagen» til en ekspedisjon på ski med pulk.

På bakgrunn av dette ble det søkt Statsforvalteren om midler til en ny gruppe, kull 2. Dessverre fikk ikke prosjektet støtte av Statsforvalteren, men KoRus Midt fant midler og vi kunne starte planleggingen av en ny gruppe. 

Kull 2  - flere har fått muligheten til å lære om lavterskel terapi i det fri 

8-9. September 2021 var første samling til kull 2. Vi hadde valgt Storbuan Økosamfunn i Orkland kommune som sted for de to første samlingene. Det ble to dager med fullspekket program! Her hadde vi innlegg av Vibeke Palucha, BUP Kristiansand og Introduksjon til Utendørsterapi.

Hvor lite utstyr kan du klare deg med på tur?

Ann-Mari Romul presenterte Foreningen Power en ny start,  Ann-Mari satte oss inn i pårørendeprespektivet gjennom egne erfraringer. Christer Wærdahl presenterte Friluftskunnskaper og workshop i naturen. Christer hadde lagt opp en praktisk øvelse, der vi hadde blitt satt av med helikopter i villmarken, men før vi fikk lastet av utstyret tok helikopteret av og vi sto igjen med minimalt med utstyr. Oppgaven var som gruppe å bli enig om hvilket utstyr vi ønsker/hadde bruk for på turen mot sivilasjonen   

28.09 møttes kull 2 av utendørsterapi på Storbuan Økosamfunn.  Praten var løs allerede fra første stund. Det var tydelig at første samling hadde satt i gang et stort engasjement. Samlingen ble startet med innlegg fra Elisabeth Hovland fra Vegsund DPS som presenterte Friluftsliv som behandling. 

 

 

Bilde fra tur

Nyttig opplæring i kart og kompass 

Så ble det opplæring i kart og kompass av Christer Wærdahl fra Fri og Vill . Etter dette skulle vi ut og praktisere våre nylærte kunnskaper om kart og kompass. Været viste seg fra sitt beste side. Høstfargene var en fryd for øyet. Det var lagt ut 5 poster i terrenget som vi skulle finne. Delt opp i fem lag tok vi fatt og la opp kurs. Dessverre så var det elgjakt i samme område så vi måtte kutte ned på oppgaven. Vi fikk uansett prøvd ut hvordan det var å legge opp kurs og navigere etter kart og kompass!

To kvinner leser kart (bilde)
Deltakerne i prosjekt utendørsterapi har også tilegnet seg praktisk kunnskap, som hvordan du bruker kart og kompass. Det er nyttig å ha med seg inn i utviklingen av tilbud i utendørsterapi.

Utendørs bolig, tradisjonsmat og magisk bålprat 

Prosjektet kjøpte i fjor to Lavvoer (en 15 manns og en 8 manns) som en del av deltakerne fikk satt opp. Vi var vel skjønt enige om at det å prøve seg på dette var smart. Det tok noen runder med pluggsetting og lesing av manual før vi kunne være fornøyd med resultatet. Etter å ha løst denne samarbeidsoppgaven, kunne vi stige inn i et rom med plass til 15 personer.

På kjøkkenet hadde en av prosjektdeltakerne tatt på seg oppgaven med å lage middag. Hanne Svinås Magga disket opp med en samisk tradisjonsrett, Kokkjøtt. Måltidet var utmerket og ga god energi for resten av kvelden. 

Som avslutning for dag 1 skulle vi gjennomføre en bålprat. Her tok Are Lersten oss med i en bålprat slik de gjør i Medvandrerne. Vi ble ledet inn i skogen utenfor Storbuan. Her var det satt opp noen fakler, og et bål. Stemningen var magisk. Før bålpraten startet ble det spilt Helvegen av Wardruna som satte førte oss inn i en uraktig stemning. Det var bålet og jeg. Det utenfor forsvant litt. Jeg fant roen. 

Det magiske bålet
Det magiske bålet

Sjelero og åpenhet rundt bålet


Musikken skaper en rutine for bålpraten hvor musikken starter og avslutter seansen. Under
bålpraten snakker alle uten annerkjennelse og avbrytning. Med et takk forteller du resten at du er
ferdig og gruppen svarer med å takke for at du har delt dine tanker.

Først leste Are litt for oss før han sendte ordet rundt bålet. Her åpnet alle seg om personlige tanker og følelser. En slik øvelse gjør at du blir sårbar. Skal vi gjøre dette til andre er det også viktig at vi selv har prøvd og er med på bålpraten. Bålpraten er en av de viktigste elementene i utendørsterapi. Her møter du ditt eget urmenneske. Bålet gjør det lettere å åpnes seg. Bålpraten ble avsluttet med Floki Appears to Kill Athelstan av Trevor Morris.

Under en klar stjernehimmel gikk vi tilbake mot gården. Følelsen av å ha delt noe veldig personlig fulgte oss tilbake. Her gikk den uformelle praten videre før vi fant veien mot søvnen. Noen i telt, noen under åpen himmel og andre innendørs.  

Kurs i å sette opp lavvo (bilde)
Kurs i å sette opp lavvo - Prosjekt utendørsterapi

Dag to startet med ett innlegg av Fred Rune Rahm, ved Korus sør om Naturen og hjernen.  Det ble en pangstart på dag to. Vi ble satt litt ut av de funnene Fred Rune presenterte for oss. Her kom viktigheten av å bruke naturen inn i forfriskningsprosessen. Det å få jord på fingrene, trekke 5 minutter frisk luft ute i naturen, gå i parken. Du trenger ikke å gå timevis i skogen for å få en effekt av naturen. 

 Innlegget til Rahm ble etterfulgt av et innlegg av Trond Asmussen fra NAPHA: Salutogenese- helsefremming og mestring med friluftsliv i psykisk helsearbeid. Så gikk turen ut hvor det ble praktisert Walk and talk, med sansing i fokus. 

Før vi avsluttet samlingen hadde vi en åpen runde om veien videre og hva vi ønsker å få gjort før vi møtes på Røros i november. De fleste skulle sette i gang med en bålprat på sine arbeidsplasser. Noen skulle også arrangere fagdag om utendørsterapi.  

 

Tusen takk for fantastiske dager på Storbuan. Jeg ser frem til å møte dere igjen på Røros!  - Stian

Nysgjerrig på utendørsterapi? Rus & Samfunn har skrevet flere artikler om temaet